Skriv ut

Asbest

Vad är asbest och var finns det?

Asbest är ett samlingsnamn för olika fiberartade kristalliserade mineral. Materialet har använts sedan lång tid tillbaka, främst för dess hållfasthet, smidighet och värmeisolerande egenskaper. Användning av asbest är totalförbjuden sedan 1982 på grund av materialets hälsofarliga egenskaper. Den farligaste typen av asbest förbjöds 1976 och hus som är byggda innan 1977 kan innehålla asbesthaltigt byggmaterial.

Asbest kan exempelvis finnas i

  • vägg- och takplattor
  • värmeisolering i ventilationstrummor
  • eternitrör
  • värmepannor
  • underskikt till plastmattor
  • fix och fog till kakel

Den farligaste typen av asbest förbjöds 1976 och totalförbjöds 1982. Därför kan hus som är byggda innan 1977 innehålla asbesthaltigt byggmaterial. Yrkesmässig hantering av asbest regleras av Arbetsmiljöverket. Läs mer om asbest på Arbetsmiljöverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varför är asbest farligt?

Att andas in asbestfibrer kan orsaka cancer, främst i andningsorganen. Så länge asbesten är bunden i ett fast material dammar det inte men om man river i eller bearbetar det asbesthaltiga materialet, till exempel sågar, slipar eller borrar, kan stora mängder asbestfibrer frigöras till luften. Asbestfibrerna är mycket små och kan hålla sig svävande i luften under lång tid. Asbest utgör därför en hälsorisk vid ombyggnads-, reparations- och rivningsarbete.

Hur vet man om materialet innehåller asbest?

Om man på egen hand ska bygga om, renovera eller riva ner material i sin bostad och är osäker på om ett material innehåller asbest eller inte, bör man ta ett prov på materialet innan arbetet startar och skicka in till ett laboratorium för asbestanalys. Om materialet innehåller asbest bör man anlita ett saneringsföretag för arbeten inomhus. På Arbetsmiljöverkets hemsida finns de företag som har tillstånd att riva asbest listadelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du ta bort eternitplattor från ditt hus?

Om du vill byta ut eternitplattor från ditt hus så måste du veta hur du ska skydda dig. Vid demontering av eternitplattor ska dessa hanteras så att de inte går sönder. För att minska bildningen av damm bör eternitplattorna fuktas genom vattenbegjutning. Observera att du inte ska använda högtryckstvätt eftersom det kan frigöra dammpartiklar. Eternitplattorna ska packas i tätförslutande förpackning, som märks med "Innehåller asbest " och som sedan hanteras som farligt avfall.  

Skyddsutrustning

För att skydda dig vid byte av eternitplattor eller annat asbesthaltigt material måste du enligt Arbetsmiljöverket använda ansiktsmask av typ halvmask med partikelfilter PM3 och skyddskläder av engångstyp om du ska ta ner eternitplattor utomhus. Efter arbetet ska du tvätta dig noga. För att minska risken att få in asbestpartiklar i bostadsmiljön bör du vidta ytterligare skyddsåtgärder:

  • ta av dig arbetskläderna utomhus.
  • byt helst arbetskläder mellan arbetspassen.
  • använd inte dammsugare för att suga upp asbestpartiklar, de sprids i luften nästa gång du dammsuger även om du bytt dammsugarpåse emellan. 

Avfallet

Lägg engångskläder, handskar och asbestavfall i en tätförslutande förpackning tydligt märkt med varningstexten "Innehåller asbest". Avfallet ska hanteras som farligt avfall och lämnas till kommunens återvinningscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 2018-11-22

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se