Skriv ut

Asbest

Vad är asbest och var finns det?

Asbest är ett samlingsnamn för olika fiberartade kristalliserade mineral. Materialet används främst för dess hållfasthet, smidighet och värmeisolerande egenskaper.

Asbest kan exempelvis finnas i

  • vägg- och takplattor
  • värmeisolering i ventilationstrummor
  • eternitrör
  • värmepannor
  • gummigolvmattor
  • eternitplattor.

Den farligaste typen av asbest förbjöds 1976 och totalförbjöds 1982. Därför kan hus som är byggda innan 1977 innehålla asbesthaltigt byggmaterial. Yrkesmässig hantering av asbest regleras av Arbetsmiljöverket. Läs mer om asbest på Arbetsmiljöverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varför är asbest farligt?

Damm från asbest är farligt att andas in. Så länge asbesten är bunden i ett fast material dammar det inte. Att andas in asbestfibrer kan orsaka cancer, främst i andningsorganen. Små fibrer kan fastna i lungblåsan och kan sedan transporteras vidare till exempelvis lungsäck och bukhinna.

Vill du ta bort eternitplattor från ditt hus?

Om du vill byta ut eternitplattor från ditt hus så måste du veta hur du ska skydda dig. Inomhus bör du inte hantera asbesthaltiga material själv utan bör istället anlita ackrediterad fackman. Detsamma gäller för lös asbest.  

Vid demontering av eternitplattor ska dessa hanteras så att de inte går sönder. För att minska bildningen av damm bör eternitplattorna fuktas genom vattenbegjutning. Observera att du inte ska använda högtryckstvätt eftersom det kan frigöra dammpartiklar. Eternitplattorna ska packas i tätförslutande förpackning, som märks med "Innehåller asbest " och som sedan hanteras som farligt avfall.  

Skyddsutrustning

För att skydda dig måste du enligt Arbetsmiljöverket använda ansiktsmask av typ halvmask med partikelfilter PM3 och skyddskläder av engångstyp om du ska ta ner eternitplattor utomhus. Efter arbetet ska du tvätta dig noga. För att minska risken att få in asbestpartiklar i bostadsmiljön bör du vidta ytterligare skyddsåtgärder:

  • ta av dig arbetskläderna utomhus.
  • byt helst arbetskläder mellan arbetspassen.
  • använd inte dammsugare för att suga upp asbestpartiklar, de sprids i luften nästa gång du dammsuger även om du bytt dammsugarpåse emellan. 

Avfallet

Lägg engångskläder, handskar och asbestavfall i en tätförslutande förpackning tydligt märkt med varningstexten "Innehåller asbest". Avfallet ska hanteras som farligt avfall och lämnas till kommunens återvinningscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2017-09-21

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg

Besökstider
måndag-fredag 8.00-15.30
lunchstängt 12.00-13.00

Hittade du det du sökte? *