Skriv ut

Livsmedelslokaler

Du som livsmedelsföretagare behöver känna till de risker som finns när man hanterar livsmedel och utforma din lokal för att minska riskerna.

Ny- och ombyggnation

Om du ska bygga en ny livsmedelslokal eller bygga om en lokal kan du behöva söka bygglov.

Om du ska bygga om eller förändra verksamheten ska du även anmäla det till enheten för livsmedelskontroll. Du kan anmäla ändringen via telefon, e-post eller på blankettPDF.

Fettavskiljare

I de flesta verksamheter som hanterar livsmedel behövs fettavskiljare. Läs mer hos Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Installation av fettavskiljare ska anmälas till stadsarkitektkontoret.

Utformning av livsmedelslokaler

Det är vilken verksamhet du vill ha som avgör vilken lokal du behöver. En stor verksamhet med mycket hantering av livsmedel ställer större krav på lokalen än en liten verksamhet där få livsmedel hanteras. Tänk igenom vilka risker som finns och hur du kan lösa dem. 

Lokalen ska vara lätt att hålla ren. De material som används bör därför vara täta och släta och tåla vatten och rengöringsmedel. Det är viktigt att det inte finns hål eller öppna dörrar och fönster där skadedjur kan komma in.

Det ska finnas tillräckligt stor plats för att förvara och hantera livsmedel. Råa livsmedel och färdiglagad mat ska kunna hållas isär. Man ska också skilja livsmedel från smutsig hantering som t.ex. jordiga rotfrukter, sopor och disk. Ibland kan man göra olika saker vid olika tidpunkter. I större verksamheter behövs mer plats och fler rum.

Här kommer några exempel på utrymmen och utrustning som kan behövas i en livsmedelslokal.

Varumottagning

Kartonger och förpackningar som livsmedlen kommer i kan vara smutsiga. De bör inte tas in i köket samtidigt som livsmedel hanteras. Plats för att packa upp livsmedel kan därför behövas.

Förvaringsutrymmen

Tillräcklig plats behövs för att förvara torrvaror, kylvaror och frysvaror. Rått kött, rå fisk, rå kyckling, grönsaker och färdiglagad mat kan förorena varandra. De ska därför inte förvaras tillsammans. Använd olika kylar eller dela upp livsmedlen på olika hyllor. Tänk på hur du placerar livsmedlen så att det inte kan droppa eller falla ned något i livsmedel längre ned.

Beredningsbänkar

När man hanterar livsmedel är det viktigt att man skiljer på olika sorters livsmedel. Hur många bänkar man behöver beror på hur många olika livsmedel man hanterar samtidigt. Tänk också på att använda olika skärbrädor till olika sorters mat.

Handtvätt

Det ska finnas varmt och kallt vatten, tvål och möjlighet att torka händerna. Händerna ska kunna tvättas snabbt och enkelt. Man ska inte behöva gå in i ett annat rum för att tvätta händerna. Handtvätt ska normalt inte ske i samma ho som används till att skölja livsmedel.

Omklädningsrum

Det ska finnas plats att förvara arbetskläder och privata kläder. Dessa bör inte förvaras tillsammans. Det ska också finnas en plats där personalen kan byta om.

Toalett

Sjukdomar kan spridas via toalettbesök. Därför bör personalen inte använda samma toalett som kunderna. Toalettdörren ska inte öppnas ut mot ett rum där oförpackade livsmedel hanteras. Då behövs ett förrum som skiljer rummen åt. En vanlig lösning är att placera toaletten i omklädningsrummet.

Varmhållning

Om livsmedel ska hållas varma under en längre tid, till exempel under lunchen, behöver du oftast särskild utrustning för detta. Det är svårt att hålla livsmedlen i rätt temperatur på en vanlig spis.

Nedkylning

Om varma livsmedel ska kylas ned kan du behöva ett särskilt nedkylningsskåp. Om livsmedel kyls ned i ett vanligt kylskåp finns risk för att andra livsmedel i kylskåpet värms upp. Mindre mängder livsmedel kan kylas ned i vattenbad.

Jordiga rotfrukter och potatis

Bakterier som finns i jord kan orsaka matförgiftning. Därför ska jordiga rotfrukter och otvättad potatis inte tas in i köket när andra livsmedel hanteras. Ett särskilt rum kan behövas. En vanlig lösning är att bara köpa in tvättade rotfrukter och tvättad potatis.

Bakning

Om du ska baka mycket i verksamheten kan du behöva ett särskilt rum för det.

Disk

Smutsig disk ska inte förorena livsmedel. I många verksamheter behövs därför ett särskilt rum för diskning. Tänk på att disk inte ska bäras genom köket samtidigt som man hanterar livsmedel. Enklast är att placera diskrummet så att det finns en ingång från serveringen.

Städning

Det behövs en plats att förvara städutrustning på. Städutrustningen bör hängas upp så att den hålls ren och kan torka. Det behövs någonstans där man kan fylla på vatten, rengöra moppar och hälla ut skurvatten. En utslagsvask som placeras i städförrådet är en vanlig lösning. Tänk på att inte hälla ut skurvatten i köket eller i toaletten. Bakterier från skurvattnet och toaletten kan då spridas i luften.

Avfall

Det behövs en plats att förvara soporna på. Sopor ska förvaras så att inte skadedjur kan komma åt dem. Det kan vara bra med ett soprum som är lätt att hålla rent.

Belysning

Det ska vara tillräckligt ljust i lokalen så att det går att se om det är rent. Lysrör och lågenergilampor kan sprida kvicksilver och glas i lokalerna om de går sönder. Det kan därför vara bra att använda skyddskåpor eller splitterfria lysrör.

Ventilation

Det ska finnas tillräcklig ventilation i en livsmedelslokal. Mycket fett eller kondens är tecken på att ventilationen inte är tillräckligt bra. Tänk på att anmäla förändringar i ventilationen.

Senast uppdaterad 2018-09-26

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se

Kök