Skriv ut

Alkohol, tobak, folköl, e-cigaretter och läkemedel

Serveringstillstånd för alkohol

Tillstånd krävs vid varje form av servering av alkoholhaltiga drycker (gäller ej lättöl) när det sker en ersättning (betalning) av dessa. Ersättning kan även tas ut via entréavgifter och liknande. För att få servera alkoholdrycker krävs ett serveringstillstånd, oavsett om det handlar om permanent försäljning eller tillfälliga arrangemang. Även för slutna sällskap krävs tillstånd.

Läs mer på sidan Servering av alkohol.

Folköl

Anmälan

Om du vill sälja eller servera folköl ska du anmäla det till Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen innan försäljningen påbörjas. Anmälan görs via blankettöppnas i nytt fönster. Tillsammans med anmälan ska du skicka med ett egenkontrollprogram.

Du kan använda mallen som finns i länken för att skapa ditt egenkontrollprogram

Mall egenkontrollprogramPDF

För att få sälja eller servera folköl måste du ha en registrerad livsmedelsanläggning. Läs mer om registrering av livsmedelsanläggningar.

Om du redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte göra en separat anmälan för folköl.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på alla ställen som säljer eller serverar folköl inom våra kommuner. För tillsynen betalar du en årlig avgift, som för närvarande är 1597 kronor per år.

Regler för folköl

För att få sälja folköl ska butiken eller serveringen vara registrerad som livsmedelsanläggning och det ska serveras eller säljas mat i verksamheten.

Du kan läsa mer om försäljning av folköl hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tobak

Tillstånd

Från 1 juli 2019 krävs tillstånd för att få sälja tobak. Ansökan görs via blankettöppnas i nytt fönster. Samhällsbyggnadsförvaltningen tar ut en avgift för handläggning av din ansökan om tillstånd. För närvarande är avgiften 8 755 kronor för permanenta tillstånd och
4 260 kronor för tillfälliga tillstånd. Avgiften för ändring av tillstånd är 5 858 kronor.

För att din ansökan ska kunna godkännas krävs att du uppfyller lagens krav, bland annat att du inte har skulder hos Kronofogden, att du inte har anmärkningar hos Skatteverket samt att du inte förekommer i polisens belastningsregister för allvarlig brottslighet. När du ansöker om tillstånd för försäljning av tobak kommer Samhällsbyggnadsförvaltningen att utreda om du är lämplig. Kraven på lämplighet gäller även för andra med ett betydande inflytande i verksamheten t.ex. ägare, finansiärer och chefer/ansvariga.

Egenkontroll

I tobakslagstiftningen finns regler gällande bland annat ålderskontroll, märkning och marknadsföring. För att följa reglerna behövs rutiner. Rutinerna ska vara dokumenterade och finnas i ett egenkontrollprogram. När du ansöker som tillstånd ska du skicka med en kopia på verksamhetens egenkontrollprogram. Läs mer om vad egenkontrollprogrammet bör innehålla.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på alla försäljningsställen för tobak inom våra kommuner. För tillsynen betalar du en årlig avgift, som för närvarande är 5 858 kronor per år.

Regler för försäljning av tobak

Du kan läsa mer om regler för försäljning av tobak hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan

Om du vill sälja elektroniska cigaretter (e-cigaretter) samt påfyllningsbehållare med nikotin ska du anmäla det till Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen innan försäljningen påbörjas. Anmälan görs via blankettöppnas i nytt fönster. Tillsammans med anmälan ska du skicka med ett egenkontrollprogram.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på försäljningsställen för e-cigaretter och påfyllningsbehållare inom våra kommuner. För tillsynen betalar du en årlig avgift, som för närvarande är 1 597 kronor per år.

Regler för försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

E-cigaretter och påfyllningsbehållare får inte säljas eller lämnas ut till någon som är under 18 år. Förpackningen måste innehålla en svensk hälsovarning. Det måste även finnas en innehållsdeklaration på svenska. Styckförpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska innehålla ett informationsblad på svenska.

Det betyder att produkter som har informationstext eller hälsovarning på annat språk än svenska inte är tillåtna att sälja. Säljaren ansvarar för att undersöka om det finns en innehållsdeklaration. Nikotinfria påfyllningsbehållare omfattas inte av samma regler, och bör inte blandas med behållare som innehåller nikotin.

Du kan läsa mer om regler för försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Receptfria läkemedel

Anmälan och regler

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra platser än apotek. Om du vill sälja receptfria läkemedel ska du först anmäla det till Läkemedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hos Läkemedelsverket kan du även läsa mer om de regler som gäller vid försäljning av receptfria läkemedel.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på försäljningsställen för receptfria läkemedel. För tillsynen betalar du en avgift som för närvarande är 1 065 kronor per år.

Senast uppdaterad 2020-04-20

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se