Skriv ut

Alkohol, tobak, folköl och läkemedel

Serveringstillstånd för alkohol

Tillstånd krävs vid varje form av servering av alkoholhaltiga drycker (gäller ej lättöl) när det sker en ersättning (betalning) av dessa. Ersättning kan även tas ut via entréavgifter och liknande. För att få servera alkoholdrycker krävs ett serveringstillstånd, oavsett om det handlar om permanent försäljning eller tillfälliga arrangemang. Även för slutna sällskap krävs tillstånd.

Läs mer på sidan Servering av alkohol.

Folköl

Anmälan

Om du vill sälja eller servera folköl ska du anmäla det till Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen innan försäljningen påbörjas. Använd blanketten Anmälan om försäljning av tobak, folköl och e-cigaretterPDF. Tillsammans med anmälan ska du skicka med ett egenkontrollprogram. Du kan ladda ner en mall till egenkontrollprogram hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att få sälja eller servera folköl måste du ha en registrerad livsmedelsanläggning. Läs mer om registrering av livsmedelsanläggningar.

Om du redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte göra en separat anmälan för folköl.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på alla ställen som säljer eller serverar folköl inom våra kommuner. För tillsynen betalar du en årlig avgift, som för närvarande är 1500 kronor per år. Om du även säljer tobak betalar du 2000 kronor per år för tillsyn av både tobak och folköl.

Regler för folköl

För att få sälja folköl ska butiken eller serveringen vara registrerad som livsmedelsanläggning och det ska serveras eller säljas mat i verksamheten.

Du kan läsa mer om försäljning av folköl hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tobak

Anmälan

Om du vill sälja tobak ska du anmäla det till Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen innan försäljningen påbörjas. Använd blanketten Anmälan om försäljning av tobak, folköl och e-cigaretter.PDF Tillsammans med anmälan ska du skicka med ett egenkontrollprogram. Det finns en mall för egenkontrollprogramPDF som du kan använda.

Från och med den 1 juli 2019 krävs tillstånd för att sälja tobak. Verksamheter som har anmält tobaksförsäljning före den 1 juli ska lämna in en ansökan om tillstånd senast den 1 november 2019 för att få fortsätta sälja tobak.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på alla försäljningsställen för tobak inom våra kommuner. För tillsynen betalar du en årlig avgift, som för närvarande är 1500 kronor per år. Om du även säljer folköl betalar du 2000 kronor per år för tillsyn av både tobak och folköl.

Regler för försäljning av tobak

Tobak får inte säljas eller lämnas ut till någon som är under 18 år. Du som säljer tobak ska försäkra dig om att mottagaren är minst 18 år. Det ska finnas en tydlig och synlig skylt om åldersgränsen. Marknadsföring av tobaksvaror får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk.

Du kan läsa mer om regler för försäljning av tobak hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan

Om du vill sälja elektroniska cigaretter (e-cigaretter) samt påfyllningsbehållare med nikotin ska du anmäla det till Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen innan försäljningen påbörjas. Använd blanketten Anmälan om försäljning av tobak, folköl och e-cigaretter.PDF Tillsammans med anmälan ska du skicka med ett egenkontrollprogram.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på försäljningsställen för e-cigaretter och påfyllningsbehållare inom våra kommuner. För tillsynen betalar du en årlig avgift, som för närvarande är 1500 kronor per år.

Regler för försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

E-cigaretter och påfyllningsbehållare får inte säljas eller lämnas ut till någon som är under 18 år. Förpackningen måste innehålla en svensk hälsovarning. Det måste även finnas en innehållsdeklaration på svenska. Styckförpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska innehålla ett informationsblad på svenska.

Det betyder att produkter som har informationstext eller hälsovarning på annat språk än svenska inte är tillåtna att sälja. Säljaren ansvarar för att undersöka om det finns en innehållsdeklaration. Nikotinfria påfyllningsbehållare omfattas inte av samma regler, och bör inte blandas med behållare som innehåller nikotin.

Du kan läsa mer om regler för försäljning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Receptfria läkemedel

Anmälan och regler

Vissa receptfria läkemedel får säljas på andra platser än apotek. Om du vill sälja receptfria läkemedel ska du först anmäla det till Läkemedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hos Läkemedelsverket kan du även läsa mer om de regler som gäller vid försäljning av receptfria läkemedel.

Tillsyn och avgifter

Samhällsbyggnadsnämnden genomför tillsyn på försäljningsställen för receptfria läkemedel. För tillsynen betalar du en avgift som för närvarande är 2000 kronor vart tredje år.

Senast uppdaterad 2019-04-01

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till info@sbbergslagen.se