Om det inte finns möjlighet att ansluta till kommunens avloppsnät, så får du titta på förutsättningarna att bygga en egen avloppsanläggning. Då tar du hand om ditt hushållsspillvatten i en anordning på eller i anslutning till din egen fastighet. I vissa fall går det även att göra en gemensamhetsanläggning tillsammans med grannar. Sådana här avloppsanläggningar kallas idag för små avlopp och betjänar mellan 1 upp till 200 pe (personekvivalenter).
Ett enskilt avlopp ska bestå av slamavskiljning och någon form av efterbehandling. I vissa fall är det även möjligt att ha en sluten tank. Efterbehandling av avloppsvatten kan t.ex. vara en markbädd, infiltrationsbädd eller ett minireningsverk.
Har du ett gammalt avlopp och du är osäker på om avloppet är godkänt eller inte kan du lätt testa det på Avloppsguidens hemsida. Är avloppet inte godkänt är du som fastighetsägare skyldig att åtgärda det. Information om hur du går tillväga för att ansöka om ett nytt avlopp eller göra om ett befintligt finns här nedanför under Vill du bygga nytt avlopp?
Utsläpp av avloppsvatten räknas enligt miljöbalken som miljöfarlig verksamhet och fastighetsägaren som ansvarig verksamhetsutövare.
Om du ska bygga nytt avlopp ska du först kontakta Miljökontoret för att få information om vilka reningskrav som ställs på din fastighet.
Reningskraven skiljer sig åt beroende på om din fastighet ligger inom ett område med hög eller normal skyddsnivå, inom vattenskyddsområde, nära sjö/vattendrag eller om det finns förorenad mark.
Som fastighetsägare bör du sedan kontakta en sakkunnig projektör/entreprenör som kan hjälpa till med att göra en VA-utredning. När ansökningshandlingarna kommit in till miljökontoret åker vi ut och inspekterar platsen tillsammans med fastighetsägare och projektör/entreprenör.
Att inte söka tillstånd eller anmäla att du ska inrätta en avloppsanläggning kan leda till att en miljösanktionsavgift tas ut och företagsbot för entreprenören.
I högerspalten finns informationsbroschyrer om enskilda avlopp.
Tillstånd krävs inte för att installera eltoalett, torrdass, utedass eller förmultningstoalett. Då krävs endast ansökan om eget omhändertagande av latrin. Läs mer om latrinkompostering här.
Om du ska lägga ner en sluten tank för WC och/eller göra ett BDT-avlopp ska du ansöka/anmäla på blanketten Anmälan/ansökan Enskilt avlopp BDT och/eller TC sluten tank för WC.
Om du ska ha WC och BDT på samma anläggning ska du ansöka på blanketten Ansökan Enskilt avlopp BDT + WC (ej sluten tank).
Behöver du hjälp med att få ut en fastighetskarta till grund för din ritning kontaktar du Miljökontoret så fixar vi det.
Kostnaden för tillstånd till avloppsanläggning med WC är för närvarande 5 760 kr. Kostnaden för BDT-avlopp är 3 840 kr. Detta gäller för anläggningar som betjänar mellan 1 och 15 personer.
Normal handläggningstid är 6 veckor men kan förkortas om ansökan och redovisning av VA-utredning med den tekniska lösningen är bra gjord, så att ansökan inte behöver kompletteras.
När du köper ett hus tar du även över den avloppsanläggning som finns på plats. Det är därför viktigt att du tar reda på hur anläggningen ser ut, om den har tillstånd eller inte och hur den ska skötas. Det är också viktigt att veta dimensioneringen på anläggningen för att avgöra hur många personer som kan använda den.
En avloppsanläggning som inte är godkänd måste åtgärdas. Om du måste anlägga en ny avloppsanläggning eller bygga om den befintliga behöver du skicka in en ansökan till Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen. Du kan även läsa mer om hur du går tillväga under Vill du bygga nytt avlopp?
Vilka frågor kan du ställa när du ska köpa ett hus?
Sammanställ de dokument du har om avloppsanläggningen, tillstånd och dokument/ritningar som underlag till mäklaren. Tänk på att dessa dokument ska följa fastigheten vid försäljningen.
Kontakta Miljökontoret och uppge din fastighetsbeteckning så kan vi söka i våra arkiv efter tillstånd och dokumentation. Om det inte finns någon information om ditt avlopp kan vi åka ut till fastigheten och kontrollera avloppet. Vi gör då en bedömning av vilken sorts anläggning som finns på platsen och dess funktion. Uppfyller inte anläggningen kraven i miljöbalken måste den göras om.
När vi inspekterar avloppsanläggningar i fält tas en avgift ut för tillsynen. Avgiften är 960 kronor och motsvarar en timmes handläggningstid.
Ansvaret för att avloppsanläggningen kontrolleras och sköts ligger hos dig som fastighetsägare. Om du inte sköter din avloppsanläggning kan eventuella driftstörningar, överbelastningar eller fel på anläggningen orsaka att orenat avloppsvatten släpps ut eller att anläggningens livslängd förkortas.
Senast uppdaterad 2019-09-06
Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.
Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12
Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal
Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se
Kontakta hälsoskydd
Blanketter
Läs mer