Skriv ut

Dricksvatten

Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Vi får i oss det i stora mängder, som dryck och via maten. Därför är det viktigt att kvaliteten på vårt vatten är bra. Vattnets kvalitet påverkar också livslängden på ledningar och värmepanna.

Kommunalt dricksvatten

Det är Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som ansvarar för det kommunala dricksvattnet i Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors. De flesta kommunala vattentäkterna har fastställda vattenskyddsområden.

Prov från privat vattenbrunn

Om du vill undersöka ditt brunnsvatten kan du beställa provtagningsmaterial från ett laboratorium. Du kan till exempel vända dig till Eurofinslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller SYNLABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan göra en fullständig vattenanalys som omfattar både bakterier och kemiska ämnen. Har du en bergborrad brunn bör du dessutom analysera radon.

Mer information och råd om vattenbrunnar finns hos Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brunnsarkivet

Du som har egen dricksvattenbrunn har möjlighet att rapportera in uppgifter om brunnens vattenkvalitet till Brunnsarkivet, som finns hos Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU. Fördelarna med att registrera din brunn är bl. a. att andra som vill borra efter vatten eller värme/energi i området har möjlighet att ta hänsyn till din brunn. Det ökar också chanserna för räddningstjänsten att skydda din brunn om en miljöolycka inträffar i området, och det bidrar till bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden inom kommunen. Läs mer om Brunnsarkivet och om hur du registrerar din brunn på SGU:s hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamheter med dricksvatten

För dig som har en verksamhet där dricksvatten används eller serveras till allmänheten gäller särskilda regler. Du kan behöva registrera din verksamhet och ta regelbundna vattenprover. Läs mer på sidan Livsmedelsföretag och hos Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 2019-10-11

Hjälp för sökning på vår webbplats

Använd sökfunktionen i övre listen för sökning på webbplatsen. För sökning av ett speciellt ord på en av sidorna, tryck ctrl + F och skriv in ordet du söker i rutan som dyker upp.

Kontakt

Servicecenter
0587-55 00 40
måndag-fredag 8-16
lunchstängt 12-13
dag före helgdag 8-12

servicecenter@sbbergslagen.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen
Besöks- och postadress
Kungsgatan 41 (Gamla kirurgen)
711 30 Lindesberg
Personal

Boka tid innan du besöker oss. Kontakta servicecenter eller din handläggare.

Hittade du det du sökte? * (obligatorisk)
Hittade du det du sökte?
Specifika frågeställningar
Om du har specifika frågeställningar, skicka istället in dem till
info@sb-bergslagen.se